Nieuws · Nieuws Archief · Nieuws 2017

Onderstaand Chronologinsch van meest recent naar oudste de nieuwsberichten van 2017

 

13 November

Sint Servatius Gilde Lieshout rouwt.
Lieshout- Met grote droefheid heeft het Sint Servatius Gilde kennis genomen van het overlijden van hun medebroeder Frans van Rooij. Voor het Gilde is dit een groot verlies, Frans was een fijne en gezellige Gildebroeder die wel van een geintje hield.
Frans is op 20 april 1981lid geworden van het Gilde, vanaf mei 1985 was Frans Gildebroeder, en beklede de functie van standaardruiter.
De plechtige eucharistieviering zal plaats vinden op donderdag 16 november om 10:30 uur in de Parochiekerk Onze Lievevrouw van Lourdes te Mariahout waar Frans met Gilde eer zal worden begraven.
Het Gilde wenst zijn familie en vrienden veel sterkte.

28 Oktober

Sint Servatius Gilde bracht een vendelhulde voor gouden bruidspaarLieshout-Het was een druilige zaterdagavond toen het Sint Servatius Gilde Lieshout klaar stond bij café de Pelgrim te Mariahout, om een vendelhulde te brengen, voor het gouden bruidspaar Adriaan en Dora Donkers. Het echtpaar genoot met volle teugen van de 3 vendeliers. Vooral voor het jeugdlid Bas van Pelt was veel bewondering.
Dat de Lieshoutse en Mariahoutse bevolking veel waardering heeft voor het Gilde kwam tot uiting op die zelfde zaterdag toen de checks werden uit gereikt van de Rabo clubkascampagne.
Liefst 163 personen hadden op het Gilde gestemd.
Dit is een mooie opsteker voor het Gilde die in 2020 hun 600 jarig bestaan vieren.
Het Gilde spreekt hun dank uit voor alle personen die op het Gilde hebben gestemd.

24 September

Sint Servatius Gilde brengt vendelhulde aan gouden bruidsparen
Lieshout-ook al is het weekend, voor het Sint Servatius Gilde uit Lieshout was het gewoon werken dag(avond). De Gildebroeders verzameld zich op zaterdag om 18:30 uur bij het Gilde paviljoen om daarna naar “Café van Lieshout” te vertrekken om een vendelhulde te brengen bij het gouden echtpaar Cellie en Martin Vereiken. Na een mooie toespraak van hoofdman Willem van Pelt lieten de Lieshoutse vendeliers zien wat ze in hun mars hadden. Al ging het bij de federatiekampioenschappen fout, nu lieten ze zien dat ze wel degelijk bij de top horen. Dit bleek ook wel toen ze na afloop het applaus kregen van de gasten.
Op zondag stonden de Gilde broeders weer in vol ornaat om een vendelhulde te brengen aan een wel geëerd lid Jan Booij-Liewes en zijn vrouw Wilma die ook hun gouden bruiloft vierden. Ze vierde het een jaar later als de bedoeling was, maar vorig jaar kwam er iets tussen waardoor het feest toen niet door kon gaan.

18 September

Sint Servatius Gilde Lieshout heeft een topper bij de Jeugd
Lieshout-Waren de Gildebroeders van het Sint Servatius Gilde vrijdag nog aan het vendelen voor de Grottendorfer blaaskapel uit Mariahout van wegen het 25 jarig jubileum, op zondag waren ze weer present bij het jaarlijks terug kerend federatie tournooi, dat dit jaar werd georganiseerd door het Heilige Bloedgilde te Boxmeer. 
Gerrit van Kaathoven die voor het eerst mee deed aan de wedstrijd trommen, deed het zo goed dat hij promoveerde, helaas kreeg hij hiervoor geen schildje. De vendeliers deden het als groep niet zo slecht. De groep die bestond uit Ad Donkers, Willem van Pelt, Jan vd Laar, en Frank vd Kam, met als Tamboer Gerrit van Kaathoven, wisten een derde prijs in de wacht te slepen.
Maar de topper was Bas van Pelt die als 10 jarige de eerste prijs behaalde in de categorie vendelen tot 12 jaar. Bas was apetrots met zijn schildje, maar ook de Hoofdman van het Gilde Willem van Pelt, de vader van Bas, was zeer vereerd met deze overwinning. En niet alleen de Hoofdman, maar het hele Gilde was verrukt met de prestatie van bas, die op die leeftijd wint van 12 jarige op een tournooi waar de beste van Brabant komen.
Bas, van harte gefeliciteerd en ga zo door.

17 September

Het Sint Servatius Gilde Lieshout nam deel aan de Brabantse kampioenschappen
Lieshout-Zondag 17 september stonden de, vendeliers en tamboers van het Sint Servatius Gilde, om 11:00uur klaar om af te reizen naar het Sint Joris Gilde Stratum (Eindhoven) waar de federatie wedstrijden werden gehouden.
Na een mooie optocht begonnen de wedstrijden. De vendelgroep bestaande uit Willem van Pelt, Maarten engels, Jan vd Laar jr en Frank vd Kam draaide een mooi programma, er waren echter wat schoonheidsfoutjes, en vielen hierdoor buiten de prijzen.
Jeugd vendelier Bas van Pelt die zijn titel moest verdedigen kreeg een certificaat uit gereikt, Helaas ging het schildje naar een ander. Je kan nu eenmaal niet altijd eerste worden.
Dit was echter anders met tamboer Gerrit van Kaathoven. Hij wist in de klasse C al zijn tegenstanders voor te blijven, en behaalde hier mee een eerste prijs met promotie.
Proficiat Gerrit.

4 September

Koningschieten Sint Servatius Gilde Lieshout
Lieshout-De dag begon mooi bij het Sint Servatius Gilde uit Lieshout, volgens de buien radar bleef het weer perfect op maandag 4 september, dus een mooie dag voor het jaarlijks Koningschieten.
Om 8:00uur waren alle Gildebroeders present bij het Paviljoen Bomé om te vertrekken naar de huidige Koning Peter van der Burgt, waar ze werden onthaalt op een gezellig ontbijt.
Na lekker te hebben gegeten vertrokken ze naar het gemeentehuis. Op het gemeentehuis werden ze welkom geheten door burgemeester Frank van der Meijden. In het voorwoord kwam de burgemeester terug, op het geen, hij vorig jaar belooft had namelijk de toezegging dat het paviljoen een adres kreeg met postcode, wat inmiddels een feit is.
Na gedronken te hebben van de ere wijn, vertrokken 45 minuten later de Gildebroeders per huifkar naar Lieshout, de koning en Ere Koning zaten samen op de koets met als koetsier Jos Corsten.
Na een kroegentocht door Lieshout werd er een lunch gebruikt bij de café van Lieshout. Terug op het Gilde terrein begon het koning schieten.
De huidige Koning, Peter van der Burgt, werd voor de tweede maal Koning, hij zag de vogel bij het 263e schot naar  beneden vallen.
Harrie de Weijer schoot zich tot Ere-Koning bij het 252e schot.
En zo eindigde na nog een gezellig samen zijn het Koningschieten van 2017

3 September

Sint Servatius Gilde neemt deel aan landjuweel
Lieshout-Het Sint Servatius Gilde uit Lieshout stond zondag morgen 3 september om 08:30uur op de Heuvel klaar om met de bus te vertrekken naar Soest waar het Groot Gaesbeeker Gilde, ook wel Sint Aechten Schuttersgilde genoemd een landjuweel hadden georganiseerd.
Toen de bus stopte zaten er al gildebroeders uit Aarle-Rixel in de bus. Via Lieshout vertrok de bus naar Beek en Donk om de rooi schut op te pikken. Met 84 Gildebroeders van verschillende pluimage vertrokken we naar Soest.
Het weer was goed en het publiek genoot van de massale opmars waar 123 Gilden aan deel name.
Omdat er zoveel Gilden deel name waren er 2 optochten met verschillende routes, Ook hier genoot het publiek met volle teugen van.
Na de optocht begonnen de wedstrijden. Het Sint Servatius Gilde behaalde een 2e prijs met het groepsvendelen.
Stijn van Vegchel behaalde een 1e prijs met het vendelen in de klasse jeugd tot 14 jaar.
Dit was een grote prestatie gezien het deelnemersveld. Proficiat!!!!!

16 Juli

Sint Servatius Gilde Lieshout brengt vendelhulde bij Ere-Koning
Lieshout- nadat het Sint Servatius Gilde uit Lieshout een vendelhulde had gebracht bij de onthulling van de totempaal in Mariahout vertrok het Gilde naar de Ere-Koning Cris de Hoog om een vendelhulde te brengen in verband met zijn verjaardag.
Cris en zijn vrouw Hennie hadden gezorgd voor een lekkere lunch, en natuurlijk mocht het Bavaria vocht niet ontbreken.
Na een ontspannen sfeer keerde de Gilde broeders goed gemutst(hoed) huiswaarts.

 25 Juni

Sint Servatius Gilde zoekt vertier bij de Gelderse federatie.
Lieshout-Met 30 personen vertrok het Sint Servatius Gilde uit Lieshout zondagmorgen om 8:00uur naar Oud-Dijk (Didam) om deel te nemen aan het Gelderse landjuweel.
Het Sint Servatius Gilde was het enige Gilden van Kring Peelland dat aan dit festijn mee deed.
Dat het er heel anders aan toe gaat dan bij de Noord-brabantse federatie van schutters Gilde kwamen de Gildebroeders al snel achter.
Zo werd er met 8 groepen tegelijk gevendeld, en de bielenmannen (bijlenmannen) moesten een boomstam van 22 tot 25 cm doorsnede zo snel mogelijk door hakken. De winnaar had het in 45 seconden geklaard, maar hij was niet echt tevreden, hij had betere tijden op het scorebord gehad.
Bij het vendelen voor de jeugd werd Bas van Pelt 2e, jammer dat er maar een prijs beschikbaar was.
De optocht was prachtig, met 48 gilden en droog weer was het een mooi schouwspel voor het publiek, de Lieshoutese Gildebroeders keken er anders tegen aan, zij vonden de optocht aan de lange kant.
De schutters kwamen ook goed aan hun trekken, er werd geschoten op 4 onderdelen. Jos Kuijpers wist in de voorronde een maximale score van 16 punten te behalen. Bij het afkampen eindigde Jos op een derde plaats. Toch een mooie prestatie van de Lieshoutse schutter.
Later op de middag gingen een aantal personen de feesttent binnen waar de stemming goed in zat. Koning Peter van der Burgt stond op een wankele tafel te vendelen op het liedje Brabant van Guus Meeuwis, dat zegt voldoende van de sfeer die er heerste.
Het was een geweldige dag met hier en daar een kanttekening.

11 Juni

Sint Servatius Gilde viel in de prijzen.
Lieshout-Tijdens de Gildedag, die gehouden werd op zondag 11-6-2017 bij het Sint Joris te Someren, behaalde het Sint Servatius Gilde uit Lieshout verschillende prijzen.
De weergoden werkte goed mee met het organiserend Gilde. Iedereen was dan ook goed gemutst, en haalde alles uit de kast, om de diverse prijzen in de wacht te slepen.
Maar hier en daar was het Sint Servatius Gilde te sterk voor de  28 deelnemende Gilden.
Iedereen proficiat voor het behaalde resultaat.
Prijs Uitslag:
Algemeen klassement 2e plaats
Vendelen Jeugd van 13-16 jaar 1e prijs Stijn van Vegchel.
Vendelen klasse A                     1e prijs Frank van de Kam.
Vendelen klasse C                     2e prijs Peter van der Burgt.
Trommen klasse C                     1prijs Gerrit van Kaathoven
Schieten:         Prins van de dag  Stijn van Vegchel.               

28 Mei

De weergoden waren het Sint Servatius Gilde goed gezind
Lieshout-Tijdens de openluchtmis op Zondag 28 mei was het voor het Sint Servatius Gilde uit Lieshout een genot om aanwezig te zijn bij de openluchtmis, die gehouden werd bij de Sint Servatiuskapel op het Ginderdoor.
Deze Mis die werd voor gegaan, door pater Arie Westers en Broeder Jozef, trok vele belangstellende. Het Gilde had ruim 100 zitplaatsen gecreëerd, die nagenoeg allemaal bezet waren. Na de Mis was het nog een gezellig samen zijn bij handboogvereniging Soranus. Onder het genot van een kopje koffie en/of een glaasje bier

werd er nog flink na gepraat.

 13 Mei

Lieshout-Op de zaterdag die het dichts bij de 13e mei is, viert het Sint Servatius Gilde uit Lieshout hun jaarlijkse patroons viering. De patroons viering, in de volksmond ook wel teerdag genoemd viel dit jaar precies op 13 mei. Zoals gebruikelijk begon deze dag met een mis in de Sint Servatius kapel. Na de mis gingen de genodigden terug naar het Gilde Paviljoen Bómé voor een kopje koffie en een stukje vla. Ondertussen werd er van de geüniformeerde leden bij hun kapel een groepsfoto gemaakt.
Na de fotosessie gingen ook de Gilde broeders naar het paviljoen waar ze een front vormde voor de aanwezigen. Onder de aanwezigen bevonden zich ook een aantal jubilarssen die in het zonnetje werden gezet, oa Louis Doomernik en Frans Foolen die 25 jaar lid zijn. Theo Gevers is 40 jaar lid, en Bert Vorstenbosch 50 jaar lid.
Dit was de eerste maal dat er aandacht werd geschonken aan de jubilarissen tijdens de teerdag. Voorheen werd dit altijd op een andere datum gedaan, maar iedereen was het er over eens dat het zo, voor zowel de aanwezige als voor de jubilarissen veel leuker is.
Ook werd er aandacht geschonken aan twee Gildebroeders Jan en Dirk van de Laar, die het afgelopen jaar vader zijn geworden. Onder de aanwezigen bevond zich Harrie Vogels, een goede vriend van het Gilde. Harrie en zijn vrouw waren zo vereerd met de vendelhulde, die het Gilde had gebracht bij hun 50 jarig huwelijksfeest,  dat ze iets terug wilden doen. Dit deden ze door het schenken van een trom. Terwijl de Gilde broeders genoten van een kop koffie en een stuk vla, werden de schietmasten in orde gemaakt voor het schieten. De dames schoten met het geweer, de jeugd met de buks, en de heren met de kruisboog.
Bij de heren was het Roel van Eindhoven die het laatste stukje van de gipsen vogel naar beneden haalde. Sandra van Pelt schoot het laatste stukje van de houten vogel aan diggelen, en zoon Max was de beste schutter bij de jeugd.
Na de prijs uitreiking werd er nog gretig gebruik gemaakt van de barbecue. Om 22:00uur keerde iedereen huiswaarts met een voldaan gevoel.
Teerdag 2017 was weer een groot succes voor alle Gilden leden met of zonder partner.

30 April

Lieshout-Het is al weer 10 jaar geleden toen het idee ontstond om met de 5 Gilden uit Laarbeek een gezamenlijke activiteit te doen. Zo is het Laarbeeks Koning schieten ontstaan. Elk jaar wordt het door een ander Gilde georganiseerd.
Dit jaar was het de beurt aan het Sint Servatius Gilde uit Lieshout. Alles was tot in de puntjes geregeld, zelfs het weer was optimaal. Na een kopje koffie te hebben gedronken, met een lekker plakje cake erbij werd er om 13:00 uur gestart met een optocht door het dorp.
Het doel was om op de heuvel even te stoppen bij de dorpspomp om wat te drinken, deze pomp die uniek is in Nederland, en ver daar buiten, geeft niet alleen water, maar bij speciale gelegenheid komt er ook bier uit.
Een betere manier van verbroederen is er niet. Nadat de pomp zijn werk had gedaan vertrokken de Gildebroeders naar het Gilde paviljoen om daar te strijden om het fel begeerde Laarbeeks Koningsschild. De ongeveer 40 schutters zagen bij de 6e ronde dat de vogel zijn laatste adem uit blies.
Jan van de Laar junior van het Sint Servatius Gilde Lieshout was de schutter die bij het 253ste schot de vogel naar beneden haalde, en hierbij de titel over nam van Jan Rovers van het Sint Leonardus Gilde uit Beek en Donk.
Alle 5 de Gilden zijn het er over eens dat dit evenement jaarlijks op de agenda moet staan.

27 April

Lieshout-Het Sint Servatius Gilde uit Lieshout was aan de beurt om te vendelen voor de Gedecoreerde op Koningsdag. Dit deden ze bij het dorpshuis in Lieshout waar veel personen aanwezig waren die in het verleden een lintje hebben mogen ontvangen.
Elk jaar worden deze mensen uitgenodigd in een van de kernen van Laarbeek waar het thuis zittend Gilde dan Acte-préséance geeft. Dit jaar was het dus de beurt aan Lieshout.
Al stond er een koud windje, de vendeliers zetten hun beste beentje voor, om er een mooi kijkspel van te maken. Het applaus van het publiek werd na afloop dan ook door de vendeliers, en Tamboers, met veel plezier ontvangen.
Na een rondje  door het dorp, samen met Harmonie Sint Cecilia, vertrok het Gilde na Mariahout om daar, middels een vendelgroet, de Koningsspelen te openen.

8 April

Lieshout- afgelopen zaterdag bracht het Lieshoutse Gilde een vendelgroet aan Koning Peter van der Burgt. Peter was in december al jarig maar door de drukke werkzaamheden van zowel de Koning als van het Gilde werd het verschoven naar het voorjaar. Dit bleek een goede zet het was uitstekend weer, en zo kon het Gilde het een en ander combineren. Het Gilde moest namelijk ook een vendelhulde brengen bij handboogvereniging Krijgsman Soranus, omdat deze hun 150 jarig bestaan vierde.Het was al met al een gezellige avond.

4 April

Lieshout-De vlooienmarkt die op zondag 2 april werd gehouden in de manege te Lieshout was druk bezocht. Er waren nog nooit zoveel spullen op gehaald, de manege lag dan ook overvol.
Gelukkig waren er veel kooplustige mensen, al werd er wel flink gepingeld. Maar dank zij de inmiddels geroutineerde verkopers, het werd voor de 21ste keer georganiseerd, werd het voor het Gilde een geslaagde dag. Dit mag ook wel, want in 2020 bij het 600 jaar bestaan wil het Gilde nieuwe uniformen
Het Gilde dankt dan ook de vele leden van het Gilde, maar ook alle andere vrijwilligers voor hun inzet, en hopen dat ze volgend jaar weer een beroep op ze kunnen doen.

7 Maart

Lieshout-Tijdens de druk bezochte ledenvergadering van het Sint Servatius Gilde werden2 nieuwe leden aangenomen. Te weten Ellen Swinkels en Marcel Oerlemans.
Bij het Lieshoutse Gilde gebeurd dit nog altijd op de zelfde manier als 500 jaar geleden.
500 jaar geleden konden de meeste mensen niet lezen of schrijven. Om toch te kunnen stemmen werden er erwten en bonen in een zak gedaan. Was je vóór dan grabbelde je in de zak tot je een boon had gevonden (deze is veel groter dan een erwt) en gooide deze dan in een andere zak. Nadat de stemming was voltooid werden de bonen en erwten geteld. Waren er meer bonen dan erwten dan was je er in gestemd. Er werd ook wel gezegd hij is er in geboond.
Na het stemmen van nieuwe leden moest er ook gestemd worden voor nieuwe bestuursleden.
Willy Schrama wou na 11 jaar in het bestuur te hebben gezeten plaats maken voor iemand anders. Klaas van de Zanden werd met algemene stemmen aan genomen.
Ook Secretaris Jan van de Laar was niet herkiesbaar, deze functie werd overgenomen door Gerard Verhoeven
Het zittend bestuur wenste Klaas en Gerard van harte proficiat en hopen nog lang van hun dienste gebruik te kunnen maken.

28 Januari

Lieshout-Het was al donker toen het Sint Servatius Gilde uit Lieshout bij het paviljoen vertrok om een vendelhulde te brengen aan de jarige beschermheer Tom Swinkels.
Tom, die ruim een jaar beschermheer is kreeg de hulde voor de tweede maal, en hij genoot samen met zijn familie met volle teugen. Na de vendelhulde werd er even als vorig jaar een groepsfoto gemaakt, daarna doken de Gildebroeders met aanhang de kelder in om een toost uit te brengen. Het was niet alleen drank, maar ook was er een lekker hapje, waar iedereen zich aan te goed deed.
Tom had echter nog een verrassing, er was hem ter oren gekomen dat het Gilde op zoek was naar een nieuwe trom. Samen met de voorzitter Frans Manders heeft hij een trom laten maken, en dit was een mooi moment om deze aan te bieden.
Tamboer Gerrit van Kaathoven stond te popelen om de trom uit te proberen.
Iedereen was blij verrast met het geluid dat de trom voort bracht, er werd dan ook nog lang na gepraat. Tom hartelijk dank voor dit mooie cadeau.

22 Januari

Sint Servatius Gilde Lieshout meester in het vendelen
Lieshout- zondag 22 januari werd de gildedag van Vlierden in Aarle-Rixel over gedaan.
Op zondag 12 Juni 2016 werd in vlierden de kring Gildedag georganisserd.
Alles ging goed tot na de optocht, tijdens de massale opmars begon het te regenen.
De opmars die altijd weer veel bekijks trekt, kon nog worden afgewerkt, al waren de Gildebroeders, en de aanwezige flink nat geworden. Echter, toen er met de wedstrijden moest worden begonnen, kwam het water met bakken naar beneden. Het duurde niet lang, het water liep de tent in en in een oogwenk stond er 10 cm water in de tent.
Dus alles werd afgelast. Een paar maanden later werd er weer een datum geprikt, maar ook toen viel alles in het water. Zodoende werd er uitgeweken naar Aarle-Rixel waar het trommen en vendelen in Sporthal De Dreef werd gehouden.
Lieshout was weer oppermachtig wat betreft het vendelen, de broeders haalde dan ook verschillende prijzen.
Hierbij de uitslagen: Groep van 4 of 5 Personen                  1e prijs       
                                 Individueel Klasse A Willem van Pelt 2e prijs
                                 Individueel Klasse C Peter vd Burgt   1e prijs
                                 Individueel Klasse jeugd tot 12 jaar Stijn van Vegchel 2e prijs                                                          Individueel Klasse jeugd tot 12 jaar Bas van Pelt        3e prijs
Het bestuur is trots op de vendeliers maar ook op Ad Donkers die deze vendeliers heeft op geleid. Heren Proficiat.