Nieuws · Nieuws Archief · Nieuws 2016

Onderstaand, chronologisch van oudste naar nieuwste het overzicht van 2016

Ook kunt u het volledige jaaroverzicht downloaden voor eigen gebruik via de hoofdpagina van Nieuws Archief

 

3 November

Lieshout-Donderdag 3 november had de overheid van het Gilde familieleden van overleden  Gildebroeders uitgenodigd om een zilveren medalion te bevestigen op een herdenkingsschild, ter nagedachtenis aan hun gestorven Gildebroeders.
Dit Herdenkingsschild dat gemaakt, en geschonken is, door kunstenaar Bart Jansen uit Beek en Donk heeft een ereplaats gekregen in het paviljoen. Vele uren van noeste arbeid gingen vooraf om uiteindelijk te komen tot dit fantastisch resultaat. Maar het mag er dan ook zijn, Bart en zijn gezin waren apetrots toen zij waren uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de ceremonie. Hij glunderde helemaal toen hij een fotoboek kreeg aan geboden van het kunststuk in wording.
Pastoor Arie Wester die voor aanvang van de ceremonie mooie woorden had gesproken zei dat het Gilde geen beter moment had kunnen kiezen vlak voor Allerzielen. Het siert het Gilde dat ze op deze manier om gaan met hun overleden Broeders. Alle aanwezigen waren het roerend eens met de woorden van de Pastoor

22 Oktober

Lieshout- Zaterdag 22 oktober was het druk in paviljoen bomé aan de beemdkant te Lieshout.
Dit naar aanleiding van 2 leden die beide 25 jaar lid waren, Frans Biemans en Roel van Eindhoven.
Frans Biemans is lid geworden tijdens de najaarsvergadering van 20 oktober 1991. Frans, (een volle neef), van toenmalig hoofdman Toon Gevers werd al voorgedragen in de voorjaarsvergadering, maar omdat hij niet aanwezig was op die bewuste vergadering, kon er niet op hem worden gestemd, wat gebruikelijk is bij het Sint Servatius Gilde.
Frans heeft zich verdienstelijk gemaakt als lid van de bouwcommissie, tijdens de bouw van het paviljoen. Tijdens de verbouwing in 2014 zorgde Frans elke zaterdag voor een lekkere Cake.

Roel is voorgedragen door Buurman en Vriend Toon gevers. Ook op Roel is tijdens de vergadering van 20 oktober 1991 gestemd. Dit stemmen, gebeurd nog altijd op de zelfde manier zoals dat vroeger ging. 
Omdat de meeste mensen niet konden lezen of schrijven werd er gestemd met erwten en bonen. Een erwt is tegen, een boon is voor, als na telling er meer bonen dan erwten zijn is hij er ingestemd.
Ttoen spraken ze van, hij is er in geboont.
Roel heeft zich verdienstelijk gemaakt zowel tijdens de bouw en verbouw van het paviljoen.
Op 13 mei 1993 heeft Roel de eed van trouw afgelegd als Gildebroeder en heeft als functie Zilverdrager.

 9 Oktober Uitwisseling Helden / Duizel

Sint Servatius Gilde Lieshout zoekt de grenzen op.
afgelopen zondag 9-10-2016 reisde de Gildebroeders met hun partners af naar Limburg waar ze werden ontvangen door het Sint Lambertus Gilde uit Helden.
Ook het Gilde Sint Jan Baptist uit Duizel waren met een 20 tal broeders af gereisd naar Noord Limburg, dit alles in het kader van een driehoeks uitwisseling die elke vijf jaar word herhaald.
Deze gezellige middag stond in het teken van verbroederen.
En verbroederd werd er onder de Gildebroeders die elkaar, na vijf jaar heel wat hadden te vertellen.
onder het schieten met een zwaar kaliber geweer werd er bepaald wie de beste schutters waren.
Ook het gerstenat ging er goed in bij de broeders, maar ook de dames hadden het goed naar hun zin, al vonden enkele dames het later op de middag wel frisser worden.
Na afloop was het er iedereen over eens dat het voor herhaling vatbaar is alleen is het wat moeilijk in te passen voor alle drie de gilden gezien hun drukke agenda’s.

3 Oktober

Sint Servatiusgilde Lieshout zit aan de bok.
Lieshout- Maandag 3 oktober stond het Sint Servatius Gilde om 17.30uur klaar bij brouwerijcafé te Lieshout om acte préséance te geven bij gelegenheid van het aanslaan van het eerste vat bokbier.
Al was het vroeg op de avond, de meeste Gilde broeders waren aanwezig om dit jaarlijks terug kerend evenement bij te wonen.
Nadat Pater Westers het vat had gezegend, brachten 3 vendeliers een vendelgroet voor alle aanwezige.
Toen was het tijd om het vat aan te slaan, met een houten hamer, werd een ferme klap tegen de tapkraan gegeven, waarna het kostelijk gerstenat rijkelijk vloeide. Het bier smaakte voortreffelijke zo ook de hapjes die werden geserveerd.
De Koning Peter van der Burgt waakte over het vat zodat de broeders de kans hadden om de laatste bok uit het vat te wringen. Daarna werd er in het café nog flink na gepraat.

18 September Federatietournooi

Lieshout-Waren de Gildebroeders van het Sint Servatius Gilde vrijdag nog aan het vendelen voor de Grottendorfer blaaskapel uit Mariahout van wegen het 25 jarig jubileum.
Op zondag waren ze weer present bij het jaarlijks terug kerend federatie tournooi, dat dit jaar werd georganiseerd door het Heilige Bloedgilde te Boxmeer.
Gerrit van Kaathoven die voor het eerst mee deed aan de wedstrijd trommen, deed het zo goed dat hij promoveerde, helaas kreeg hij hiervoor geen schildje.
De vendeliers deden het als groep niet zo slecht. De groep die bestond uit
Ad Donkers, Willem van Pelt, Jan vd Laar, en Frank vd Kam, met als Tamboer Gerrit van Kaathoven, wisten een derde prijs in de wacht te slepen.
Maar de topper was Bas van Pelt die als 10 jarige de eerste prijs behaalde in de categorie vendelen tot 12 jaar. Bas was apetrots met zijn schildje, maar ook de Hoofdman van het Gilde Willem van Pelt, de vader van Bas, was zeer vereerd met deze overwinning. En niet alleen de Hoofdman, maar het hele Gilde was verrukt met de prestatie van bas, die op die leeftijd wint van 12 jarige op een tournooi waar de beste van Brabant komen.
Bas, van harte gefeliciteerd en ga zo door.

5 September Koning schieten

Lieshout- Zoals elk  is jaar kriebelt het op kermis maandag (5 september) bij de schutters van het Sint Servatius Gilde. Dit is namelijk de dag dat er geschoten wordt voor een nieuwe Koning.
Om 8:00uur zijn alle Gildebroeders present bij het Paviljoen Bomé om te vertrekken naar de huidige Koning Peter keursten, waar ze worden onthaalt op een gezellig ontbijt.
Na lekker te hebben gegeten vertrekken ze naar het gemeentehuis in beek en Donk, de Gildbroeder met de huifkar, en het Koningspaar gezeten op de koets.
Op het gemeentehuis werden ze welkom geheten door de nieuwe burgemeester Frank van der Meijden. In het voorwoord kwam de burgemeester meteen met een verrassing, namelijk de toezegging dat het paviljoen een adres kreeg met postcode.
Er kwam nog een verrassing voor het Gilde, de heer Bart Janssen bood een kunstwerk aan waar alle overleden leden van het Sint Servatius Gilde blijvend worden geëerd.
Na een kroegentocht door Lieshout werd er een lunch gebruikt bij de café de Koekoek.
Terug op het Gilde terrein begon het koning schieten, Peter van der Burgt zag de vogel bij het 314e schot naar  beneden vallen en schoot zich zo tot koning.
Cris de hoog schoot zich tot Ere-Koning bij het 160e schot.
En zo eindigde na nog een gezellig samen zijn het Koningschieten van 2016

9 Juli Feest Harmonie St Caecilia

Lieshout-Het Sint Servatius Gilde ging graag in op de uitnodiging van Harmonie St Caecillia om aanwezig te zijn bij de viering van het 140 jarig bestaan van de Harmonie, ook de drumband had wat te vieren, zij vierden het 60 jarig bestaan.
De Harmonie en het Gilde zijn twee verenigingen die in Lieshout/Mariahout niet meer weg te denken zijn. Ze komen elkaar dan ook regelmatig tegen. Het zij op straat of in de kroeg.
Deze vriendschap heeft het Gilde onderstreept met een vendelhulde voor alle leden van de harmonie. Hierna  volgde nog het maken van een foto van het Gilde samen met het bestuur van de harmonie, dit ter aanvulling van het archief van het gilde.

12 Juni Kring Glidedag Vlierden

Lieshout-23 Gilden uit kring Peelland namen deel aan de jaarlijkse Kringdag die georganiseerd werd door Gilde Sint Williebrordus Vlierden. Het beloofde een gezellig feest te worden, de optocht begon precies zo als het gepland was. De afstand was goed te overbruggen, en we hadden een mooi tempo.
Alles ging goed tot we op het sportpark kwamen. Een flinke regenbui dwong de gildebroeders om te gaan schuilen.
De broeders die achteraan stonden konden een plaatsje vinden onder de overkapping van het paviljoen, de rest werd nat.
De bui duurde gelukkig niet lang, en het programma werd voort gezet. Na het slangen-defilé schoot iedereen de tent in, want het begon weer te regenen, en niet zomaar te regenen. Er vielen hagelkorrels van 1 a 1½ cm doorsnede. In de tent kwam het water hoger en hoger, maar de stemming zat er goed in.
De polonaise die werd ingezet leek meer en meer op waterballet. Volgens de buienradar zou het niet beter worden, daarom werd besloten om het evenement af te gelaste. 
Dit was zeer jammer want het was zeer goed georganiseerd. Het Sint Williebrordus Gilde verdient een dikke pluim.

5 Juni Verjaardag Koning

Lieshout- Zondag 5 Juni gingen de Gildebroeders van het Sint Servatius Gilde op bezoek bij het Koningspaar Peter en Jo Keursten om een vendelhulde te brengen ter eren van de verjaardag van de Koning. Na aankomst bij de koning lieten de vendeliers zien dat ze, na vele keren Brabants kampioen te zijn geweest, deze prijs echt verdienden. Na de vendelhulde overhandigde voorzitter Frans Manders een Koningsbeeldje aan de jarige Koning. Peter, bood, zoals gebruikelijk bij het Gilde, een zilveren schild aan. Op het schild stond een afbeelding van het paviljoen, waar Peter al jaren de scepter zwaait over het bar personeel. Ook stond er een steek op, wat te maken had met CV de Raopers, waar hij ooit Prins was. Verder stonden er twee in elkaar gevouwen handen op, wat symbool stond voor de eendracht binnen het Gilde. Na het officiële gedeelte bleef het Gilde en hun partners nog een tijdje gezellig napraten.

22 mei Open luchtmis

Lieshout-Zondag 22 mei (de vierde zondag van mei) organiseerd de stichting Sint Servatius Kapel Lieshout-Mariahout jaarlijks een open luchtmis. Omdat de weersverwachting zeer slecht waren, werd zaterdag besloten om de mis naar binnen te verplaatsen. Een locatie die zich hiervoor uitstekend leend is het onderkomen van handboogvereniging Krijgsman Soranus.
Dus werd er, met behulp van het Gilde, een altaar geplaatst, stoelen en banken werden op hun plaats gezet. Na een paar uren noeste arbeid was de acomodatie omgetoverd, en had deze de uitstraling van een kerk.
Zondag werd om 10:45 uur de vlag bij de kapel gehese. Dit gebeurde door het Koningspaar Jo en Peter Keursten, die de vlag, gemaakt door Jo, aan de stichting cadeau deden.
Ter gelegenheid van het 20jarig bestaan werd de Heilige mis opgeluisterd door het Gildekoor Sint Barbara van het het gelijknamige Sint Barbara Gilde uit Dinther. De Heilige mis werd voor gegaan door Pastor Engels. Na de Mis werd er nog gezellig na gepraat onder het genot van een lekker kopje koffie.
Sint Servatius was ons goed gezind, want bij buitenkomst bleek dat het geen drup geregend had. Dus we kunnen beter vertrouwen op Sint Servatius, dan op de buienradar. Een leer voor volgend jaar.

14 Mei patroonsviering

Lieshout-13 mei is de patroonsdag van de heilige Sint Servatius. De zaterdag het kortste bij deze datum viert het Sint Servatius Gilde hun jaarlijkse teerdag.
Om 13:00uur verzamelen de Gildebroeders met partner zich bij Paviljoen Bómé, om daarna gezamenlijk naar de Sint Servatius Kapel te gaan waar een gebedsviering is. Deze mooie viering werd geleid  door Ger Aarts en had als thema, geluk.
Tijdens de viering werden twee nieuwe Gilde broeders geïnstalleerd, met name tamboer Gerrit van Kaathoven, en vendelier Maarten Engels.
Na de viering ging het Gilde met een groot aantal leden terug naar het Paviljoen waar de koffie met vla klaar stond om genuttigd te worden. Daarna werd het tijd om te gaan schieten, de dames met het geweer, de jeugd met de buks, en de heren met de kruisboog. Na een groot aantal schoten was het Gerda van der Burgt die bij de dames de vogel naar beneden schoot. Bij de jeugd werd dit bas van Pelt, de vader van Bas, Willem van Pelt, wist de gipsen vogel met de kruisboog naar beneden te halen.
Na het schieten werd het tijd om de inwendige mens te versterken, op het menu stond, varken aan het spit, na een uur smikkelen was er niet veel meer van over.
Het was een gezellige dag, en dank zij Sint Servatius bleef het weer droog.

4 Mei doden herdenking

Lieshout- Op 4 mei trok het Sint Servatius gilde met stille trom naar de Sint Servatius kerk, om samen met belangstellende, de doden te herdenken, die voor onze vrijheid zijn gestorven. Niet alleen de doden van de tweede wereldoorlog, maar ook de doden die nog dagelijks vallen voor onze vrijheid. Het was een mooie viering die werd afgesloten met een vendelhulde. Het Gilde dankt iedereen die hier hun bijdrage aan hebben geleverd.

26 April Lintjes regen

Lieshout-Het Sint Servatius Gilde bracht een vendelhulde aan Marianne Swinkels en Piet van der Burgt naar aanleiding van het lintje dat ze mochten ontvangen uit handen van Burgemeester Henk Willems. Marianne heeft haar sporen verdient als mede oprichtster van de bibliotheek, ook zat ze in verschillende besturen oa bij de stichting Brabantse dialectenfestival Lieshout.
Piet van der Burgt is zowel  bestuurlijk als uitvoerend zeer actief. Zo heeft hij 1½ jaar mee gewerkt aan de herbouw van de lourdesgrot, van af 1985 is hij mede decorbouwer van de toneelclub, ook heeft hij mee geholpen aan het paviljoen van het theater. Het meest actief is hij voor het Sint Servatius Gilde, waarvan hij vanaf 1980 lid is. Hij is van af 1993 penningmeester van de Sint Servatius Kapel, De laatste 3 jaar vervuld hij deze functie ook bij het Gilde.  

24 April Laarbeek koning schieten

Lieshout-Het was een drukte van jewelste op zondag 24-4-2016 bij  schietterrein het wipke in Beek en Donk. Daar werd geschoten voor de nieuwe laarbeek koning. De organisatie was dit jaar in handen van het Sint Antonius Gilde uit Beek en Donk. Alles was tot in de puntjes geregeld, op enkele fikse hagelbuien na. Maar zelfs de hagel konden de 5 Gilden van Laarbeek het plezier niet ontnemen.
Nadat de oud koning, Peter van de Burgt van het Sint Servatius Gilde Lieshout, was ontdaan van zijn koningsschild, kreeg hij uit handen van Frans Biemans een replica aan geboden.Er heerste een gezellige sfeer onder de Gildebroeders tijdens het schieten.
Geheel onverwacht schoot Jan Rovers, van het Sint Leonardus Gilde uit Beek en Donk de vogel bij het 154ste schot naar beneden. Dit was pech hebben voor Piet van der Burgt, de vader van de oud koning, hij zou naar Jan aan de beurt geweest zijn, wat niet wil zeggen dat de vogel dan naar beneden gekomen zou zijn.

21 April Uitwisseling Heilige kruisgilde Gerwe

Lieshout-Eindelijk was het dan zover, het Heilige kruis Gilde uit Gerwen kwam op bezoek bij het Sint Servatius Gilde te Lieshout om te schieten voor de jaarlijkse wisselbeker.Voor de schutters van Lieshout was dit het moment om te laten zien wie de baas is.
Hadden de schutters van het Sint Servatius Gilde met lede ogen aan gezien dat Het Heilige Kruis Gilde vorig jaar op eigen terrein te sterk was, ook nu moesten ze in Lieshout bekennen dat het Heilige kruis Gilde wederom te sterk was. Het plezier van het schieten, en daarna het gezellig samen zijn was er echter niet minder om.
Het was een leuke activiteit, die voor herhaling vatbaar is.

16 April  bezoek aan de jarige Ere Koning

Lieshout – Het Sint Servatius Gilde uit Lieshout bracht zaterdag 16 April een bezoek aan de Ere Koning Piet van Lierop, dit in verband met zijn 75ste verjaardag. Piet, die binnen het Gilde een gewaardeerd lid is, heeft al vele malen mee geschoten voor de titel Ere-Koning. Op maandag 7 september 2015 was het dan eindelijk zover. Na een felle strijd onder de 5 schutters was het uiteindelijk Piet van Lierop, die bij het 132e schot, de vogel naar beneden haalde en zich zo, een jaar Ere-Koning van het Sint Servatius Gilde mag noemen. Om 18:00uur stond het Gilde aangetreden om een vendelhulde te brengen, die door 4 vendeliers werd uitgevoerd. 2 uur na aanvang floot commandant Stefan van Vegchel op zijn fluitje ten teken dat de Gilde broeders zich gereed moesten maken voor vertrek. Het is elk jaar weer een van de mooie activiteit van het Gilde.

3 April Sint Servatius Gilde Lieshout organiseerd voor de 21ste keer vlooienmarkt

Lieshout-Na 2 dagen flink sjouwen, was de manege langs de provincialeweg, op het Ginderdoor,om getoverd tot een ware markthal. Dit alles was tot stand gebracht door het Sint Servatius Gilde uit Lieshout die hun 21ste vlooienmarkt organiseerde. Meer dan 100 personen zijn het hele weekend in touw geweest om van de vlooienmarkt een groot feest te maken. En een groot feest was het, ruim 1200 mensen wisten de weg naar de manege te vinden. Om 10:00uur startte de verkoop van alle opgehaalde spullen. Tot 14:00uur hadden de bezoekers de kans om iets te kopen wat van hun gading was. Wat er toen nog over was werd gesorteerd, en op aanhangers geladen ijzer bij ijzer, aardewerk bij aardewerk, enz. enz. Om 16:30 was de manege weer brandschoon, en gingen de vrijwilligers naar het Gilde Paviljoen waar Frietje-Brabant het vet al heet had. Ook de droge kelen werden flink gesmeerd. Het is was een druk weekend, maar iedereen was het er over eens dat we dit evenement het volgend jaar weer moeten organiseren. Hier was de penningmeester, maar ook de rest van het bestuur, het helemaal mee eens.

 27 Februari Broeders van het Sint Servatius Gilde Lieshout krijgen vrijwilligerspenning

Lieshout-Tijdens de receptie van het sint Servatius Gilde kreeg Toon Gevers en Cor van Vegchel uit handen van Wethouder Frans van Zeeland de vrijwilligerspenning van Laarbeek aan geboden. Dit naar aanleiding van het afscheid van Toon als Hoofdman, en Cor als commandant. Toon is sinds de reactivering in 1980 tot Januari 2016 Hoofdman geweest. Ook was hij van 1978 tot 2008 voorzitter. Verder heeft Toon zich verdienstelijk gemaakt  bij de realisering van de Sint Servatius kapel op het Ginderdoor. Ook de dorpspomp op de heuvel is door zijn toe doen tot stand gekomen. Deze pomp geeft behalve water, bij bijzondere gelegenheden ook bier, wat zeer uniek is. Verder is Toon betrokken geweest bij de bouw van het Paviljoen op de beemdkant. Toon is op 2 Januari benoemd tot Ere-Hoofdman.

Cor heeft in 1989 het stokje (commandantstok) over genomen van Martien Verbakel, na 27 jaar heeft hij op 2 Januari de commandantstok over gedragen aan zijn zoon Stefan. Ook heeft Cor zich ingezet voor de bouw van het paviljoen. Dank zij Cor blijft de naam Van Vegchel voortbestaan bij het Gilde, immers zijn zoon Stefan is bij het Gilde, maar ook de kleinzoon Stijn is zeer actief met vendelen en trommen.         Cor werd op 2 januari benoemd tot Ere-Commandant                                                                     Op de Foto van links naar rechts Mieke en Toon Cor en Toos

 

Sint Servatius Gilde Lieshout brengt vendelhulde aan Beschermheer

 

Lieshout-Het was nog maar 5 dagen geleden dat Tom Swinkels was geïnstalleerd als Beschermheer van het Sint Servatius Gilde, En nu bracht het Sint Servatius Gilde al een Vendelhulde voor hun kersverse Beschermheer. Dit, naar aanleiding van Tom zijn verjaardag.

Het was even wennen zowel voor het Gilde als voor Tom. Na een toespraak van Willem van Pelt, die de hoofdman stok  van Toon Gevers heeft over genomen, werd er een cadeau aan Tom overhandigd, en een bos bloemen voor zijn vrouw Ellen. Daarna werd er door commandant Stefan van Vegchel  het sein gegeven aan de vendeliers voor de vendelhulde. Dit vendelen door de Brabantse kampioenen is elke keer weer een lust voor het oog. Tom, zijn Vrouw, en kinderen genoten dan ook met volle teugen.

Na het officiële gedeelte werd er nog een lekker glaasje bier gedronken, al ging dat wel gepaard met wat strubbelingen.

Al met al was het voor alle partijen een leuke en gezellige avond. Op de foto Tom Swinkels luistert met volle aandacht naar Hoofdman Willem van Pelt.

Zaterdag 23 Januari - Nieuwe Beschermheer

Het gilde heeft deze zaterdag haar nieuwe beschermheer geïnstalleerd in de persoon van Tom Swinkels.

 

Zaterdag 2 Januari - Wisseling van de Wacht

Tijdens de jaarlijkse nieuwjaarreceptie droeg Hoofdman Toon Gevers na 35 jaar zijn functie over aan Willem van Pelt. Commandant Cor van Vegchel, heeft na vele jaren zijn functie overgedragen aan zijn zoon Stefan. Toon en Cor werden benoemd tot Ere-Hoofdman en Ere-Commandant. 
Het bestuur wenst Willem en Stefan veel plezier en wijsheid toe met hun nieuwe functie. 

 

Op de foto van links naar rechts Willem van Pelt, Toon Gevers, Cor van Vegchel en Stefan van Vegchel