Nieuws

 

 

24 September

Sint Servatius Gilde brengt vendelhulde aan gouden bruidsparen
Lieshout-ook al is het weekend, voor het Sint Servatius Gilde uit Lieshout was het gewoon werken dag(avond). De Gildebroeders verzameld zich op zaterdag om 18:30 uur bij het Gilde paviljoen om daarna naar “Café van Lieshout” te vertrekken om een vendelhulde te brengen bij het gouden echtpaar Cellie en Martin Vereiken. Na een mooie toespraak van hoofdman Willem van Pelt lieten de Lieshoutse vendeliers zien wat ze in hun mars hadden. Al ging het bij de federatiekampioenschappen fout, nu lieten ze zien dat ze wel degelijk bij de top horen. Dit bleek ook wel toen ze na afloop het applaus kregen van de gasten.
Op zondag stonden de Gilde broeders weer in vol ornaat om een vendelhulde te brengen aan een wel geëerd lid Jan Booij-Liewes en zijn vrouw Wilma die ook hun gouden bruiloft vierden. Ze vierde het een jaar later als de bedoeling was, maar vorig jaar kwam er iets tussen waardoor het feest toen niet door kon gaan.

18 September

Sint Servatius Gilde Lieshout heeft een topper bij de Jeugd
Lieshout-Waren de Gildebroeders van het Sint Servatius Gilde vrijdag nog aan het vendelen voor de Grottendorfer blaaskapel uit Mariahout van wegen het 25 jarig jubileum, op zondag waren ze weer present bij het jaarlijks terug kerend federatie tournooi, dat dit jaar werd georganiseerd door het Heilige Bloedgilde te Boxmeer.
Gerrit van Kaathoven die voor het eerst mee deed aan de wedstrijd trommen, deed het zo goed dat hij promoveerde, helaas kreeg hij hiervoor geen schildje. De vendeliers deden het als groep niet zo slecht. De groep die bestond uit Ad Donkers, Willem van Pelt, Jan vd Laar, en Frank vd Kam, met als Tamboer Gerrit van Kaathoven, wisten een derde prijs in de wacht te slepen.
Maar de topper was Bas van Pelt die als 10 jarige de eerste prijs behaalde in de categorie vendelen tot 12 jaar. Bas was apetrots met zijn schildje, maar ook de Hoofdman van het Gilde Willem van Pelt, de vader van Bas, was zeer vereerd met deze overwinning. En niet alleen de Hoofdman, maar het hele Gilde was verrukt met de prestatie van bas, die op die leeftijd wint van 12 jarige op een tournooi waar de beste van Brabant komen.
Bas, van harte gefeliciteerd en ga zo door.

17 September

Het Sint Servatius Gilde Lieshout nam deel aan de Brabantse kampioenschappen
Lieshout-Zondag 17 september stonden de, vendeliers en tamboers van het Sint Servatius Gilde, om 11:00uur klaar om af te reizen naar het Sint Joris Gilde Stratum (Eindhoven) waar de federatie wedstrijden werden gehouden.
Na een mooie optocht begonnen de wedstrijden. De vendelgroep bestaande uit Willem van Pelt, Maarten engels, Jan vd Laar jr en Frank vd Kam draaide een mooi programma, er waren echter wat schoonheidsfoutjes, en vielen hierdoor buiten de prijzen.
Jeugd vendelier Bas van Pelt die zijn titel moest verdedigen kreeg een certificaat uit gereikt, Helaas ging het schildje naar een ander. Je kan nu eenmaal niet altijd eerste worden.
Dit was echter anders met tamboer Gerrit van Kaathoven. Hij wist in de klasse C al zijn tegenstanders voor te blijven, en behaalde hier mee een eerste prijs met promotie.
Proficiat Gerrit.

4 September

Koningschieten Sint Servatius Gilde Lieshout
Lieshout-De dag begon mooi bij het Sint Servatius Gilde uit Lieshout, volgens de buien radar bleef het weer perfect op maandag 4 september, dus een mooie dag voor het jaarlijks Koningschieten.
Om 8:00uur waren alle Gildebroeders present bij het Paviljoen Bomé om te vertrekken naar de huidige Koning Peter van der Burgt, waar ze werden onthaalt op een gezellig ontbijt.
Na lekker te hebben gegeten vertrokken ze naar het gemeentehuis. Op het gemeentehuis werden ze welkom geheten door burgemeester Frank van der Meijden. In het voorwoord kwam de burgemeester terug, op het geen, hij vorig jaar belooft had namelijk de toezegging dat het paviljoen een adres kreeg met postcode, wat inmiddels een feit is.
Na gedronken te hebben van de ere wijn, vertrokken 45 minuten later de Gildebroeders per huifkar naar Lieshout, de koning en Ere Koning zaten samen op de koets met als koetsier Jos Corsten.
Na een kroegentocht door Lieshout werd er een lunch gebruikt bij de café van Lieshout. Terug op het Gilde terrein begon het koning schieten.
De huidige Koning, Peter van der Burgt, werd voor de tweede maal Koning, hij zag de vogel bij het 263e schot naar  beneden vallen.
Harrie de Weijer schoot zich tot Ere-Koning bij het 252e schot.
En zo eindigde na nog een gezellig samen zijn het Koningschieten van 2017

3 September

Sint Servatius Gilde neemt deel aan landjuweel
Lieshout-Het Sint Servatius Gilde uit Lieshout stond zondag morgen 3 september om 08:30uur op de Heuvel klaar om met de bus te vertrekken naar Soest waar het Groot Gaesbeeker Gilde, ook wel Sint Aechten Schuttersgilde genoemd een landjuweel hadden georganiseerd.
Toen de bus stopte zaten er al gildebroeders uit Aarle-Rixel in de bus. Via Lieshout vertrok de bus naar Beek en Donk om de rooi schut op te pikken. Met 84 Gildebroeders van verschillende pluimage vertrokken we naar Soest.
Het weer was goed en het publiek genoot van de massale opmars waar 123 Gilden aan deel name.
Omdat er zoveel Gilden deel name waren er 2 optochten met verschillende routes, Ook hier genoot het publiek met volle teugen van.
Na de optocht begonnen de wedstrijden. Het Sint Servatius Gilde behaalde een 2e prijs met het groepsvendelen.
Stijn van Vegchel behaalde een 1e prijs met het vendelen in de klasse jeugd tot 14 jaar.
Dit was een grote prestatie gezien het deelnemersveld. Proficiat!!!!!

16 Juli

Sint Servatius Gilde Lieshout brengt vendelhulde bij Ere-Koning
Lieshout- nadat het Sint Servatius Gilde uit Lieshout een vendelhulde had gebracht bij de onthulling van de totempaal in Mariahout vertrok het Gilde naar de Ere-Koning Cris de Hoog om een vendelhulde te brengen in verband met zijn verjaardag.
Cris en zijn vrouw Hennie hadden gezorgd voor een lekkere lunch, en natuurlijk mocht het Bavaria vocht niet ontbreken.
Na een ontspannen sfeer keerde de Gilde broeders goed gemutst(hoed) huiswaarts.

 25 Juni

Sint Servatius Gilde zoekt vertier bij de Gelderse federatie.
Lieshout-Met 30 personen vertrok het Sint Servatius Gilde uit Lieshout zondagmorgen om 8:00uur naar Oud-Dijk (Didam) om deel te nemen aan het Gelderse landjuweel.
Het Sint Servatius Gilde was het enige Gilden van Kring Peelland dat aan dit festijn mee deed.
Dat het er heel anders aan toe gaat dan bij de Noord-brabantse federatie van schutters Gilde kwamen de Gildebroeders al snel achter.
Zo werd er met 8 groepen tegelijk gevendeld, en de bielenmannen (bijlenmannen) moesten een boomstam van 22 tot 25 cm doorsnede zo snel mogelijk door hakken. De winnaar had het in 45 seconden geklaard, maar hij was niet echt tevreden, hij had betere tijden op het scorebord gehad.
Bij het vendelen voor de jeugd werd Bas van Pelt 2e, jammer dat er maar een prijs beschikbaar was.
De optocht was prachtig, met 48 gilden en droog weer was het een mooi schouwspel voor het publiek, de Lieshoutese Gildebroeders keken er anders tegen aan, zij vonden de optocht aan de lange kant.
De schutters kwamen ook goed aan hun trekken, er werd geschoten op 4 onderdelen. Jos Kuijpers wist in de voorronde een maximale score van 16 punten te behalen. Bij het afkampen eindigde Jos op een derde plaats. Toch een mooie prestatie van de Lieshoutse schutter.
Later op de middag gingen een aantal personen de feesttent binnen waar de stemming goed in zat. Koning Peter van der Burgt stond op een wankele tafel te vendelen op het liedje Brabant van Guus Meeuwis, dat zegt voldoende van de sfeer die er heerste.
Het was een geweldige dag met hier en daar een kanttekening.

11 Juni

Sint Servatius Gilde viel in de prijzen.
Lieshout-Tijdens de Gildedag, die gehouden werd op zondag 11-6-2017 bij het Sint Joris te Someren, behaalde het Sint Servatius Gilde uit Lieshout verschillende prijzen.
De weergoden werkte goed mee met het organiserend Gilde. Iedereen was dan ook goed gemutst, en haalde alles uit de kast, om de diverse prijzen in de wacht te slepen.
Maar hier en daar was het Sint Servatius Gilde te sterk voor de  28 deelnemende Gilden.
Iedereen proficiat voor het behaalde resultaat.
Prijs Uitslag:
Algemeen klassement 2e plaats
Vendelen Jeugd van 13-16 jaar 1e prijs Stijn van Vegchel.
Vendelen klasse A                     1e prijs Frank van de Kam.
Vendelen klasse C                     2e prijs Peter van der Burgt.
Trommen klasse C                     1e prijs Gerrit van Kaathoven
Schieten:         Prins van de dag  Stijn van Vegchel.               

28 Mei

De weergoden waren het Sint Servatius Gilde goed gezind
Lieshout-Tijdens de openluchtmis op Zondag 28 mei was het voor het Sint Servatius Gilde uit Lieshout een genot om aanwezig te zijn bij de openluchtmis, die gehouden werd bij de Sint Servatiuskapel op het Ginderdoor.
Deze Mis die werd voor gegaan, door pater Arie Westers en Broeder Jozef, trok vele belangstellende. Het Gilde had ruim 100 zitplaatsen gecreëerd, die nagenoeg allemaal bezet waren. Na de Mis was het nog een gezellig samen zijn bij handboogvereniging Soranus. Onder het genot van een kopje koffie en/of een glaasje bier

werd er nog flink na gepraat.

 

13 Mei

Lieshout-Op de zaterdag die het dichts bij de 13e mei is, viert het Sint Servatius Gilde uit Lieshout hun jaarlijkse patroons viering. De patroons viering, in de volksmond ook wel teerdag genoemd viel dit jaar precies op 13 mei. Zoals gebruikelijk begon deze dag met een mis in de Sint Servatius kapel. Na de mis gingen de genodigden terug naar het Gilde Paviljoen Bómé voor een kopje koffie en een stukje vla. Ondertussen werd er van de geüniformeerde leden bij hun kapel een groepsfoto gemaakt.
Na de fotosessie gingen ook de Gilde broeders naar het paviljoen waar ze een front vormde voor de aanwezigen. Onder de aanwezigen bevonden zich ook een aantal jubilarssen die in het zonnetje werden gezet, oa Louis Doomernik en Frans Foolen die 25 jaar lid zijn. Theo Gevers is 40 jaar lid, en Bert Vorstenbosch 50 jaar lid.
Dit was de eerste maal dat er aandacht werd geschonken aan de jubilarissen tijdens de teerdag. Voorheen werd dit altijd op een andere datum gedaan, maar iedereen was het er over eens dat het zo, voor zowel de aanwezige als voor de jubilarissen veel leuker is.
Ook werd er aandacht geschonken aan twee Gildebroeders Jan en Dirk van de Laar, die het afgelopen jaar vader zijn geworden. Onder de aanwezigen bevond zich Harrie Vogels, een goede vriend van het Gilde. Harrie en zijn vrouw waren zo vereerd met de vendelhulde, die het Gilde had gebracht bij hun 50 jarig huwelijksfeest,  dat ze iets terug wilden doen. Dit deden ze door het schenken van een trom. Terwijl de Gilde broeders genoten van een kop koffie en een stuk vla, werden de schietmasten in orde gemaakt voor het schieten. De dames schoten met het geweer, de jeugd met de buks, en de heren met de kruisboog.
Bij de heren was het Roel van Eindhoven die het laatste stukje van de gipsen vogel naar beneden haalde. Sandra van Pelt schoot het laatste stukje van de houten vogel aan diggelen, en zoon Max was de beste schutter bij de jeugd.
Na de prijs uitreiking werd er nog gretig gebruik gemaakt van de barbecue. Om 22:00uur keerde iedereen huiswaarts met een voldaan gevoel.
Teerdag 2017 was weer een groot succes voor alle Gilden leden met of zonder partner.

30 April

Lieshout-Het is al weer 10 jaar geleden toen het idee ontstond om met de 5 Gilden uit Laarbeek een gezamenlijke activiteit te doen. Zo is het Laarbeeks Koning schieten ontstaan. Elk jaar wordt het door een ander Gilde georganiseerd.
Dit jaar was het de beurt aan het Sint Servatius Gilde uit Lieshout. Alles was tot in de puntjes geregeld, zelfs het weer was optimaal. Na een kopje koffie te hebben gedronken, met een lekker plakje cake erbij werd er om 13:00 uur gestart met een optocht door het dorp.
Het doel was om op de heuvel even te stoppen bij de dorpspomp om wat te drinken, deze pomp die uniek is in Nederland, en ver daar buiten, geeft niet alleen water, maar bij speciale gelegenheid komt er ook bier uit.
Een betere manier van verbroederen is er niet. Nadat de pomp zijn werk had gedaan vertrokken de Gildebroeders naar het Gilde paviljoen om daar te strijden om het fel begeerde Laarbeeks Koningsschild. De ongeveer 40 schutters zagen bij de 6e ronde dat de vogel zijn laatste adem uit blies.
Jan van de Laar junior van het Sint Servatius Gilde Lieshout was de schutter die bij het 253ste schot de vogel naar beneden haalde, en hierbij de titel over nam van Jan Rovers van het Sint Leonardus Gilde uit Beek en Donk.
Alle 5 de Gilden zijn het er over eens dat dit evenement jaarlijks op de agenda moet staan.

27 April

Lieshout-Het Sint Servatius Gilde uit Lieshout was aan de beurt om te vendelen voor de Gedecoreerde op Koningsdag. Dit deden ze bij het dorpshuis in Lieshout waar veel personen aanwezig waren die in het verleden een lintje hebben mogen ontvangen.
Elk jaar worden deze mensen uitgenodigd in een van de kernen van Laarbeek waar het thuis zittend Gilde dan Acte-préséance geeft. Dit jaar was het dus de beurt aan Lieshout.
Al stond er een koud windje, de vendeliers zetten hun beste beentje voor, om er een mooi kijkspel van te maken. Het applaus van het publiek werd na afloop dan ook door de vendeliers, en Tamboers, met veel plezier ontvangen.
Na een rondje  door het dorp, samen met Harmonie Sint Cecilia, vertrok het Gilde na Mariahout om daar, middels een vendelgroet, de Koningsspelen te openen.

8 April

Lieshout- afgelopen zaterdag bracht het Lieshoutse Gilde een vendelgroet aan Koning Peter van der Burgt. Peter was in december al jarig maar door de drukke werkzaamheden van zowel de Koning als van het Gilde werd het verschoven naar het voorjaar. Dit bleek een goede zet het was uitstekend weer, en zo kon het Gilde het een en ander combineren. Het Gilde moest namelijk ook een vendelhulde brengen bij handboogvereniging Krijgsman Soranus, omdat deze hun 150 jarig bestaan vierde.Het was al met al een gezellige avond.

4 April

Lieshout-De vlooienmarkt die op zondag 2 april werd gehouden in de manege te Lieshout was druk bezocht. Er waren nog nooit zoveel spullen op gehaald, de manege lag dan ook overvol.
Gelukkig waren er veel kooplustige mensen, al werd er wel flink gepingeld. Maar dank zij de inmiddels geroutineerde verkopers, het werd voor de 21ste keer georganiseerd, werd het voor het Gilde een geslaagde dag. Dit mag ook wel, want in 2020 bij het 600 jaar bestaan wil het Gilde nieuwe uniformen
Het Gilde dankt dan ook de vele leden van het Gilde, maar ook alle andere vrijwilligers voor hun inzet, en hopen dat ze volgend jaar weer een beroep op ze kunnen doen.

7 Maart

Lieshout-Tijdens de druk bezochte ledenvergadering van het Sint Servatius Gilde werden2 nieuwe leden aangenomen. Te weten Ellen Swinkels en Marcel Oerlemans.
Bij het Lieshoutse Gilde gebeurd dit nog altijd op de zelfde manier als 500 jaar geleden.
500 jaar geleden konden de meeste mensen niet lezen of schrijven. Om toch te kunnen stemmen werden er erwten en bonen in een zak gedaan. Was je vóór dan grabbelde je in de zak tot je een boon had gevonden (deze is veel groter dan een erwt) en gooide deze dan in een andere zak. Nadat de stemming was voltooid werden de bonen en erwten geteld. Waren er meer bonen dan erwten dan was je er in gestemd. Er werd ook wel gezegd hij is er in geboond.
Na het stemmen van nieuwe leden moest er ook gestemd worden voor nieuwe bestuursleden.
Willy Schrama wou na 11 jaar in het bestuur te hebben gezeten plaats maken voor iemand anders. Klaas van de Zanden werd met algemene stemmen aan genomen.
Ook Secretaris Jan van de Laar was niet herkiesbaar, deze functie werd overgenomen door Gerard Verhoeven
Het zittend bestuur wenste Klaas en Gerard van harte proficiat en hopen nog lang van hun dienste gebruik te kunnen maken.

28 Januari

Lieshout-Het was al donker toen het Sint Servatius Gilde uit Lieshout bij het paviljoen vertrok om een vendelhulde te brengen aan de jarige beschermheer Tom Swinkels.
Tom, die ruim een jaar beschermheer is kreeg de hulde voor de tweede maal, en hij genoot samen met zijn familie met volle teugen. Na de vendelhulde werd er even als vorig jaar een groepsfoto gemaakt, daarna doken de Gildebroeders met aanhang de kelder in om een toost uit te brengen. Het was niet alleen drank, maar ook was er een lekker hapje, waar iedereen zich aan te goed deed.
Tom had echter nog een verrassing, er was hem ter oren gekomen dat het Gilde op zoek was naar een nieuwe trom. Samen met de voorzitter Frans Manders heeft hij een trom laten maken, en dit was een mooi moment om deze aan te bieden.
Tamboer Gerrit van Kaathoven stond te popelen om de trom uit te proberen.
Iedereen was blij verrast met het geluid dat de trom voort bracht, er werd dan ook nog lang na gepraat. Tom hartelijk dank voor dit mooie cadeau.

22 Januari

Sint Servatius Gilde Lieshout meester in het vendelen
Lieshout- zondag 22 januari werd de gildedag van Vlierden in Aarle-Rixel over gedaan.
Op zondag 12 Juni 2016 werd in vlierden de kring Gildedag georganisserd.
Alles ging goed tot na de optocht, tijdens de massale opmars begon het te regenen.
De opmars die altijd weer veel bekijks trekt, kon nog worden afgewerkt, al waren de Gildebroeders, en de aanwezige flink nat geworden. Echter, toen er met de wedstrijden moest worden begonnen, kwam het water met bakken naar beneden. Het duurde niet lang, het water liep de tent in en in een oogwenk stond er 10 cm water in de tent.
Dus alles werd afgelast. Een paar maanden later werd er weer een datum geprikt, maar ook toen viel alles in het water. Zodoende werd er uitgeweken naar Aarle-Rixel waar het trommen en vendelen in Sporthal De Dreef werd gehouden.
Lieshout was weer oppermachtig wat betreft het vendelen, de broeders haalde dan ook verschillende prijzen.
Hierbij de uitslagen: Groep van 4 of 5 Personen                  1e prijs      
                                 Individueel Klasse A Willem van Pelt 2e prijs
                                 Individueel Klasse C Peter vd Burgt   1e prijs
                                 Individueel Klasse jeugd tot 12 jaar Stijn van Vegchel 2e prijs                                                          Individueel Klasse jeugd tot 12 jaar Bas van Pelt        3e prijs
Het bestuur is trots op de vendeliers maar ook op Ad Donkers die deze vendeliers heeft op geleid. Heren Proficiat.

3 November

Lieshout-Donderdag 3 november had de overheid van het Gilde familieleden van overleden  Gildebroeders uitgenodigd om een zilveren medalion te bevestigen op een herdenkingsschild, ter nagedachtenis aan hun gestorven Gildebroeders.
Dit Herdenkingsschild dat gemaakt, en geschonken is, door kunstenaar Bart Jansen uit Beek en Donk heeft een ereplaats gekregen in het paviljoen. Vele uren van noeste arbeid gingen vooraf om uiteindelijk te komen tot dit fantastisch resultaat. Maar het mag er dan ook zijn, Bart en zijn gezin waren apetrots toen zij waren uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de ceremonie. Hij glunderde helemaal toen hij een fotoboek kreeg aan geboden van het kunststuk in wording.
Pastoor Arie Wester die voor aanvang van de ceremonie mooie woorden had gesproken zei dat het Gilde geen beter moment had kunnen kiezen vlak voor Allerzielen. Het siert het Gilde dat ze op deze manier om gaan met hun overleden Broeders. Alle aanwezigen waren het roerend eens met de woorden van de Pastoor

22 Oktober

Lieshout- Zaterdag 22 oktober was het druk in paviljoen bomé aan de beemdkant te Lieshout.
Dit naar aanleiding van 2 leden die beide 25 jaar lid waren, Frans Biemans en Roel van Eindhoven.
Frans Biemans is lid geworden tijdens de najaarsvergadering van 20 oktober 1991. Frans, (een volle neef), van toenmalig hoofdman Toon Gevers werd al voorgedragen in de voorjaarsvergadering, maar omdat hij niet aanwezig was op die bewuste vergadering, kon er niet op hem worden gestemd, wat gebruikelijk is bij het Sint Servatius Gilde.
Frans heeft zich verdienstelijk gemaakt als lid van de bouwcommissie, tijdens de bouw van het paviljoen. Tijdens de verbouwing in 2014 zorgde Frans elke zaterdag voor een lekkere Cake.

Roel is voorgedragen door Buurman en Vriend Toon gevers. Ook op Roel is tijdens de vergadering van 20 oktober 1991 gestemd. Dit stemmen, gebeurd nog altijd op de zelfde manier zoals dat vroeger ging.
Omdat de meeste mensen niet konden lezen of schrijven werd er gestemd met erwten en bonen. Een erwt is tegen, een boon is voor, als na telling er meer bonen dan erwten zijn is hij er ingestemd.
Ttoen spraken ze van, hij is er in geboont.
Roel heeft zich verdienstelijk gemaakt zowel tijdens de bouw en verbouw van het paviljoen.
Op 13 mei 1993 heeft Roel de eed van trouw afgelegd als Gildebroeder en heeft als functie Zilverdrager.

 9 Oktober Uitwisseling Helden / Duizel

Sint Servatius Gilde Lieshout zoekt de grenzen op.
afgelopen zondag 9-10-2016 reisde de Gildebroeders met hun partners af naar Limburg waar ze werden ontvangen door het Sint Lambertus Gilde uit Helden.
Ook het Gilde Sint Jan Baptist uit Duizel waren met een 20 tal broeders af gereisd naar Noord Limburg, dit alles in het kader van een driehoeks uitwisseling die elke vijf jaar word herhaald.
Deze gezellige middag stond in het teken van verbroederen.
En verbroederd werd er onder de Gildebroeders die elkaar, na vijf jaar heel wat hadden te vertellen.
onder het schieten met een zwaar kaliber geweer werd er bepaald wie de beste schutters waren.
Ook het gerstenat ging er goed in bij de broeders, maar ook de dames hadden het goed naar hun zin, al vonden enkele dames het later op de middag wel frisser worden.
Na afloop was het er iedereen over eens dat het voor herhaling vatbaar is alleen is het wat moeilijk in te passen voor alle drie de gilden gezien hun drukke agenda’s.

3 Oktober

Sint Servatiusgilde Lieshout zit aan de bok.
Lieshout- Maandag 3 oktober stond het Sint Servatius Gilde om 17.30uur klaar bij brouwerijcafé te Lieshout om acte préséance te geven bij gelegenheid van het aanslaan van het eerste vat bokbier.
Al was het vroeg op de avond, de meeste Gilde broeders waren aanwezig om dit jaarlijks terug kerend evenement bij te wonen.
Nadat Pater Westers het vat had gezegend, brachten 3 vendeliers een vendelgroet voor alle aanwezige.
Toen was het tijd om het vat aan te slaan, met een houten hamer, werd een ferme klap tegen de tapkraan gegeven, waarna het kostelijk gerstenat rijkelijk vloeide. Het bier smaakte voortreffelijke zo ook de hapjes die werden geserveerd.
De Koning Peter van der Burgt waakte over het vat zodat de broeders de kans hadden om de laatste bok uit het vat te wringen. Daarna werd er in het café nog flink na gepraat.

18 September Federatietournooi

Lieshout-Waren de Gildebroeders van het Sint Servatius Gilde vrijdag nog aan het vendelen voor de Grottendorfer blaaskapel uit Mariahout van wegen het 25 jarig jubileum.
Op zondag waren ze weer present bij het jaarlijks terug kerend federatie tournooi, dat dit jaar werd georganiseerd door het Heilige Bloedgilde te Boxmeer.
Gerrit van Kaathoven die voor het eerst mee deed aan de wedstrijd trommen, deed het zo goed dat hij promoveerde, helaas kreeg hij hiervoor geen schildje.
De vendeliers deden het als groep niet zo slecht. De groep die bestond uit
Ad Donkers, Willem van Pelt, Jan vd Laar, en Frank vd Kam, met als Tamboer Gerrit van Kaathoven, wisten een derde prijs in de wacht te slepen.
Maar de topper was Bas van Pelt die als 10 jarige de eerste prijs behaalde in de categorie vendelen tot 12 jaar. Bas was apetrots met zijn schildje, maar ook de Hoofdman van het Gilde Willem van Pelt, de vader van Bas, was zeer vereerd met deze overwinning. En niet alleen de Hoofdman, maar het hele Gilde was verrukt met de prestatie van bas, die op die leeftijd wint van 12 jarige op een tournooi waar de beste van Brabant komen.
Bas, van harte gefeliciteerd en ga zo door.

5 September Koning schieten

Lieshout- Zoals elk  is jaar kriebelt het op kermis maandag (5 september) bij de schutters van het Sint Servatius Gilde. Dit is namelijk de dag dat er geschoten wordt voor een nieuwe Koning.
Om 8:00uur zijn alle Gildebroeders present bij het Paviljoen Bomé om te vertrekken naar de huidige Koning Peter keursten, waar ze worden onthaalt op een gezellig ontbijt.
Na lekker te hebben gegeten vertrekken ze naar het gemeentehuis in beek en Donk, de Gildbroeder met de huifkar, en het Koningspaar gezeten op de koets.
Op het gemeentehuis werden ze welkom geheten door de nieuwe burgemeester Frank van der Meijden. In het voorwoord kwam de burgemeester meteen met een verrassing, namelijk de toezegging dat het paviljoen een adres kreeg met postcode.
Er kwam nog een verrassing voor het Gilde, de heer Bart Janssen bood een kunstwerk aan waar alle overleden leden van het Sint Servatius Gilde blijvend worden geëerd.
Na een kroegentocht door Lieshout werd er een lunch gebruikt bij de café de Koekoek.
Terug op het Gilde terrein begon het koning schieten, Peter van der Burgt zag de vogel bij het 314e schot naar  beneden vallen en schoot zich zo tot koning.
Cris de hoog schoot zich tot Ere-Koning bij het 160e schot.
En zo eindigde na nog een gezellig samen zijn het Koningschieten van 2016

9 Juli Feest Harmonie St Caecilia

Lieshout-Het Sint Servatius Gilde ging graag in op de uitnodiging van Harmonie St Caecillia om aanwezig te zijn bij de viering van het 140 jarig bestaan van de Harmonie, ook de drumband had wat te vieren, zij vierden het 60 jarig bestaan.
De Harmonie en het Gilde zijn twee verenigingen die in Lieshout/Mariahout niet meer weg te denken zijn. Ze komen elkaar dan ook regelmatig tegen. Het zij op straat of in de kroeg.
Deze vriendschap heeft het Gilde onderstreept met een vendelhulde voor alle leden van de harmonie. Hierna  volgde nog het maken van een foto van het Gilde samen met het bestuur van de harmonie, dit ter aanvulling van het archief van het gilde.

12 Juni Kring Glidedag Vlierden

Lieshout-23 Gilden uit kring Peelland namen deel aan de jaarlijkse Kringdag die georganiseerd werd door Gilde Sint Williebrordus Vlierden. Het beloofde een gezellig feest te worden, de optocht begon precies zo als het gepland was. De afstand was goed te overbruggen, en we hadden een mooi tempo.
Alles ging goed tot we op het sportpark kwamen. Een flinke regenbui dwong de gildebroeders om te gaan schuilen.
De broeders die achteraan stonden konden een plaatsje vinden onder de overkapping van het paviljoen, de rest werd nat.
De bui duurde gelukkig niet lang, en het programma werd voort gezet. Na het slangen-defilé schoot iedereen de tent in, want het begon weer te regenen, en niet zomaar te regenen. Er vielen hagelkorrels van 1 a 1½ cm doorsnede. In de tent kwam het water hoger en hoger, maar de stemming zat er goed in.
De polonaise die werd ingezet leek meer en meer op waterballet. Volgens de buienradar zou het niet beter worden, daarom werd besloten om het evenement af te gelaste.
Dit was zeer jammer want het was zeer goed georganiseerd. Het Sint Williebrordus Gilde verdient een dikke pluim.

5 Juni Verjaardag Koning

Lieshout- Zondag 5 Juni gingen de Gildebroeders van het Sint Servatius Gilde op bezoek bij het Koningspaar Peter en Jo Keursten om een vendelhulde te brengen ter eren van de verjaardag van de Koning. Na aankomst bij de koning lieten de vendeliers zien dat ze, na vele keren Brabants kampioen te zijn geweest, deze prijs echt verdienden. Na de vendelhulde overhandigde voorzitter Frans Manders een Koningsbeeldje aan de jarige Koning. Peter, bood, zoals gebruikelijk bij het Gilde, een zilveren schild aan. Op het schild stond een afbeelding van het paviljoen, waar Peter al jaren de scepter zwaait over het bar personeel. Ook stond er een steek op, wat te maken had met CV de Raopers, waar hij ooit Prins was. Verder stonden er twee in elkaar gevouwen handen op, wat symbool stond voor de eendracht binnen het Gilde. Na het officiële gedeelte bleef het Gilde en hun partners nog een tijdje gezellig napraten.

22 mei Open luchtmis

Lieshout-Zondag 22 mei (de vierde zondag van mei) organiseerd de stichting Sint Servatius Kapel Lieshout-Mariahout jaarlijks een open luchtmis. Omdat de weersverwachting zeer slecht waren, werd zaterdag besloten om de mis naar binnen te verplaatsen. Een locatie die zich hiervoor uitstekend leend is het onderkomen van handboogvereniging Krijgsman Soranus.
Dus werd er, met behulp van het Gilde, een altaar geplaatst, stoelen en banken werden op hun plaats gezet. Na een paar uren noeste arbeid was de acomodatie omgetoverd, en had deze de uitstraling van een kerk.
Zondag werd om 10:45 uur de vlag bij de kapel gehese. Dit gebeurde door het Koningspaar Jo en Peter Keursten, die de vlag, gemaakt door Jo, aan de stichting cadeau deden.
Ter gelegenheid van het 20jarig bestaan werd de Heilige mis opgeluisterd door het Gildekoor Sint Barbara van het het gelijknamige Sint Barbara Gilde uit Dinther. De Heilige mis werd voor gegaan door Pastor Engels. Na de Mis werd er nog gezellig na gepraat onder het genot van een lekker kopje koffie.
Sint Servatius was ons goed gezind, want bij buitenkomst bleek dat het geen drup geregend had. Dus we kunnen beter vertrouwen op Sint Servatius, dan op de buienradar. Een leer voor volgend jaar.

14 Mei patroonsviering

Lieshout-13 mei is de patroonsdag van de heilige Sint Servatius. De zaterdag het kortste bij deze datum viert het Sint Servatius Gilde hun jaarlijkse teerdag.
Om 13:00uur verzamelen de Gildebroeders met partner zich bij Paviljoen Bómé, om daarna gezamenlijk naar de Sint Servatius Kapel te gaan waar een gebedsviering is. Deze mooie viering werd geleid  door Ger Aarts en had als thema, geluk.
Tijdens de viering werden twee nieuwe Gilde broeders geïnstalleerd, met name tamboer Gerrit van Kaathoven, en vendelier Maarten Engels.
Na de viering ging het Gilde met een groot aantal leden terug naar het Paviljoen waar de koffie met vla klaar stond om genuttigd te worden. Daarna werd het tijd om te gaan schieten, de dames met het geweer, de jeugd met de buks, en de heren met de kruisboog. Na een groot aantal schoten was het Gerda van der Burgt die bij de dames de vogel naar beneden schoot. Bij de jeugd werd dit bas van Pelt, de vader van Bas, Willem van Pelt, wist de gipsen vogel met de kruisboog naar beneden te halen.
Na het schieten werd het tijd om de inwendige mens te versterken, op het menu stond, varken aan het spit, na een uur smikkelen was er niet veel meer van over.
Het was een gezellige dag, en dank zij Sint Servatius bleef het weer droog.

4 Mei doden herdenking

Lieshout- Op 4 mei trok het Sint Servatius gilde met stille trom naar de Sint Servatius kerk, om samen met belangstellende, de doden te herdenken, die voor onze vrijheid zijn gestorven. Niet alleen de doden van de tweede wereldoorlog, maar ook de doden die nog dagelijks vallen voor onze vrijheid. Het was een mooie viering die werd afgesloten met een vendelhulde. Het Gilde dankt iedereen die hier hun bijdrage aan hebben geleverd.

26 April Lintjes regen

Lieshout-Het Sint Servatius Gilde bracht een vendelhulde aan Marianne Swinkels en Piet van der Burgt naar aanleiding van het lintje dat ze mochten ontvangen uit handen van Burgemeester Henk Willems. Marianne heeft haar sporen verdient als mede oprichtster van de bibliotheek, ook zat ze in verschillende besturen oa bij de stichting Brabantse dialectenfestival Lieshout.
Piet van der Burgt is zowel  bestuurlijk als uitvoerend zeer actief. Zo heeft hij 1½ jaar mee gewerkt aan de herbouw van de lourdesgrot, van af 1985 is hij mede decorbouwer van de toneelclub, ook heeft hij mee geholpen aan het paviljoen van het theater. Het meest actief is hij voor het Sint Servatius Gilde, waarvan hij vanaf 1980 lid is. Hij is van af 1993 penningmeester van de Sint Servatius Kapel, De laatste 3 jaar vervuld hij deze functie ook bij het Gilde.  

24 April Laarbeek koning schieten

Lieshout-Het was een drukte van jewelste op zondag 24-4-2016 bij  schietterrein het wipke in Beek en Donk. Daar werd geschoten voor de nieuwe laarbeek koning. De organisatie was dit jaar in handen van het Sint Antonius Gilde uit Beek en Donk. Alles was tot in de puntjes geregeld, op enkele fikse hagelbuien na. Maar zelfs de hagel konden de 5 Gilden van Laarbeek het plezier niet ontnemen.
Nadat de oud koning, Peter van de Burgt van het Sint Servatius Gilde Lieshout, was ontdaan van zijn koningsschild, kreeg hij uit handen van Frans Biemans een replica aan geboden.Er heerste een gezellige sfeer onder de Gildebroeders tijdens het schieten.
Geheel onverwacht schoot Jan Rovers, van het Sint Leonardus Gilde uit Beek en Donk de vogel bij het 154ste schot naar beneden. Dit was pech hebben voor Piet van der Burgt, de vader van de oud koning, hij zou naar Jan aan de beurt geweest zijn, wat niet wil zeggen dat de vogel dan naar beneden gekomen zou zijn.

21 April Uitwisseling Heilige kruisgilde Gerwe

Lieshout-Eindelijk was het dan zover, het Heilige kruis Gilde uit Gerwen kwam op bezoek bij het Sint Servatius Gilde te Lieshout om te schieten voor de jaarlijkse wisselbeker.Voor de schutters van Lieshout was dit het moment om te laten zien wie de baas is.
Hadden de schutters van het Sint Servatius Gilde met lede ogen aan gezien dat Het Heilige Kruis Gilde vorig jaar op eigen terrein te sterk was, ook nu moesten ze in Lieshout bekennen dat het Heilige kruis Gilde wederom te sterk was. Het plezier van het schieten, en daarna het gezellig samen zijn was er echter niet minder om.
Het was een leuke activiteit, die voor herhaling vatbaar is.

16 April  bezoek aan de jarige Ere Koning

Lieshout – Het Sint Servatius Gilde uit Lieshout bracht zaterdag 16 April een bezoek aan de Ere Koning Piet van Lierop, dit in verband met zijn 75ste verjaardag. Piet, die binnen het Gilde een gewaardeerd lid is, heeft al vele malen mee geschoten voor de titel Ere-Koning. Op maandag 7 september 2015 was het dan eindelijk zover. Na een felle strijd onder de 5 schutters was het uiteindelijk Piet van Lierop, die bij het 132e schot, de vogel naar beneden haalde en zich zo, een jaar Ere-Koning van het Sint Servatius Gilde mag noemen. Om 18:00uur stond het Gilde aangetreden om een vendelhulde te brengen, die door 4 vendeliers werd uitgevoerd. 2 uur na aanvang floot commandant Stefan van Vegchel op zijn fluitje ten teken dat de Gilde broeders zich gereed moesten maken voor vertrek. Het is elk jaar weer een van de mooie activiteit van het Gilde.

3 April Sint Servatius Gilde Lieshout organiseerd voor de 21ste keer vlooienmarkt

Lieshout-Na 2 dagen flink sjouwen, was de manege langs de provincialeweg, op het Ginderdoor,om getoverd tot een ware markthal. Dit alles was tot stand gebracht door het Sint Servatius Gilde uit Lieshout die hun 21ste vlooienmarkt organiseerde. Meer dan 100 personen zijn het hele weekend in touw geweest om van de vlooienmarkt een groot feest te maken. En een groot feest was het, ruim 1200 mensen wisten de weg naar de manege te vinden. Om 10:00uur startte de verkoop van alle opgehaalde spullen. Tot 14:00uur hadden de bezoekers de kans om iets te kopen wat van hun gading was. Wat er toen nog over was werd gesorteerd, en op aanhangers geladen ijzer bij ijzer, aardewerk bij aardewerk, enz. enz. Om 16:30 was de manege weer brandschoon, en gingen de vrijwilligers naar het Gilde Paviljoen waar Frietje-Brabant het vet al heet had. Ook de droge kelen werden flink gesmeerd. Het is was een druk weekend, maar iedereen was het er over eens dat we dit evenement het volgend jaar weer moeten organiseren. Hier was de penningmeester, maar ook de rest van het bestuur, het helemaal mee eens.

 27 Februari Broeders van het Sint Servatius Gilde Lieshout krijgen vrijwilligerspenning

Lieshout-Tijdens de receptie van het sint Servatius Gilde kreeg Toon Gevers en Cor van Vegchel uit handen van Wethouder Frans van Zeeland de vrijwilligerspenning van Laarbeek aan geboden. Dit naar aanleiding van het afscheid van Toon als Hoofdman, en Cor als commandant. Toon is sinds de reactivering in 1980 tot Januari 2016 Hoofdman geweest. Ook was hij van 1978 tot 2008 voorzitter. Verder heeft Toon zich verdienstelijk gemaakt  bij de realisering van de Sint Servatius kapel op het Ginderdoor. Ook de dorpspomp op de heuvel is door zijn toe doen tot stand gekomen. Deze pomp geeft behalve water, bij bijzondere gelegenheden ook bier, wat zeer uniek is. Verder is Toon betrokken geweest bij de bouw van het Paviljoen op de beemdkant. Toon is op 2 Januari benoemd tot Ere-Hoofdman.

Cor heeft in 1989 het stokje (commandantstok) over genomen van Martien Verbakel, na 27 jaar heeft hij op 2 Januari de commandantstok over gedragen aan zijn zoon Stefan. Ook heeft Cor zich ingezet voor de bouw van het paviljoen. Dank zij Cor blijft de naam Van Vegchel voortbestaan bij het Gilde, immers zijn zoon Stefan is bij het Gilde, maar ook de kleinzoon Stijn is zeer actief met vendelen en trommen.         Cor werd op 2 januari benoemd tot Ere-Commandant                                                                     Op de Foto van links naar rechts Mieke en Toon Cor en Toos

 

t Servatius Gilde Lieshout brengt vendelhulde aan Beschermheer

 

Lieshout-Het was nog maar 5 dagen geleden dat Tom Swinkels was geïnstalleerd als Beschermheer van het Sint Servatius Gilde, En nu bracht het Sint Servatius Gilde al een Vendelhulde voor hun kersverse Beschermheer. Dit, naar aanleiding van Tom zijn verjaardag.

Het was even wennen zowel voor het Gilde als voor Tom. Na een toespraak van Willem van Pelt, die de hoofdman stok  van Toon Gevers heeft over genomen, werd er een cadeau aan Tom overhandigd, en een bos bloemen voor zijn vrouw Ellen. Daarna werd er door commandant Stefan van Vegchel  het sein gegeven aan de vendeliers voor de vendelhulde. Dit vendelen door de Brabantse kampioenen is elke keer weer een lust voor het oog. Tom, zijn Vrouw, en kinderen genoten dan ook met volle teugen.

Na het officiële gedeelte werd er nog een lekker glaasje bier gedronken, al ging dat wel gepaard met wat strubbelingen.

Al met al was het voor alle partijen een leuke en gezellige avond. Op de foto Tom Swinkels luistert met volle aandacht naar Hoofdman Willem van Pelt.

Zaterdag 23 Januari - Nieuwe Beschermheer

Het gilde heeft deze zaterdag haar nieuwe beschermheer geïnstalleerd in de persoon van Tom Swinkels.

 

Zaterdag 2 Januari - Wisseling van de Wacht

Tijdens de jaarlijkse nieuwjaarreceptie droeg Hoofdman Toon Gevers na 35 jaar zijn functie over aan Willem van Pelt. Commandant Cor van Vegchel, heeft na vele jaren zijn functie overgedragen aan zijn zoon Stefan. Toon en Cor werden benoemd tot Ere-Hoofdman en Ere-Commandant.
Het bestuur wenst Willem en Stefan veel plezier en wijsheid toe met hun nieuwe functie.

 

Op de foto van links naar rechts Willem van Pelt, Toon Gevers, Cor van Vegchel en Stefan van Vegchel